Hur man lyckas köpa gamla släktgården utan att veta om det

Alla som inte vill ha en historielektion om vårt hus skippar nu. När vi köpte drömhuset visste vi bara ett par saker.

SAMSUNG CSC Till höger i bild drömhuset för hundra år sedan i början på 1900-talet nångång troligen. Huset rakt fram är det andra huset som revs i början på 1950-talet.

Ett. Huset ligger tvärs över vägen från vårt nuvarande hus som i sin tur ligger intill min pappas gamla släktgård där han är uppvuxen och där min farbror med fru bor än idag. Det huset har min farfarsfar byggt 1901 och DET huset har varit släktgården så långt vi visste. Innan dess ‘kom dom nån annanstans ifrån’.

Två. Min pappa visste att han var avlägset släkt med gamla tant Gerda och hennes systrar som vuxit upp i huset, han trodde eventuellt att dom var sysslingar, pysslingar eller nåt liknande lika avlägset och var ej heller säker på hur släktbanden hängde ihop.

När vi höll på med köpet fick vi reda på att vi väl var något mer nära släkt än vi först trodde. Min pappa visade sig vara småkusin med Gerda som hade ägt huset. Och i nån tidigare generation hade eventuellt två systrar bott i varsitt hus på varsin sida om Söderbyvägen trodde vi. Kanske hade dom gift in sig i varsitt hemman i byn? Så långt sträckte sig vår kunskap.

Nu har det visat sig att ödet verkligen ville att just vi skulle köpa det här huset.

SAMSUNG CSC

På den här bilden ser man ett äldre par till höger, samma personer i närbild på bilden nedanför. Bilden är daterad runt 1910 nångång ungefär.

SAMSUNG CSC

Samma par tiotals år tidigare, nångång mot slutet av 1800-talet gissningsvis med sina barn som då var små:

SAMSUNG CSC

Mannen på bilden är son till paret som ursprungligen skrev på ett köpebrev 1859 när dom köpte gården. Och snacka om överraskning då det visar sig att mannen i bild alltså faktiskt också är min farfars morfar! Flickan i bild längst till höger är min pappas farmor Anna.

SAMSUNG CSC

När hon blev vuxen gifte hon sig med bonden August (min farfarsfar) som byggde min pappas gamla hemgård tvärs över vägen som min farbror bor i idag, och som är huset där både min pappa och farfar är födda. På bilden här ovanför min farfarsmor Anna, farfarsfar August och sönerna varav den till höger är Carl, min farfar.

Det visar sig alltså att gården vi köpt är gården där min farfars morfar och min farfars mor är födda. När min farfars mor flyttade över vägen bodde hennes syster Ida kvar (mitt på bilden mellan föräldrarna på bilden med tjejerna i rutiga klänningar). Så går det till när man lyckas köpa en gård som funnits i släkten i många många många generationer utan att man visste om det.

Annonser

9 thoughts on “Hur man lyckas köpa gamla släktgården utan att veta om det”

  1. Alltså Wow! Fick riktigt kalla kårar när jag läste det. Så fint och säkert jätteroligt för er att det verkligen har ER historia i sig.

  2. Vilken intressant historia! Alltid intressant att få reda på historien bakom ett gammalt hus. Vi bor också i en gammal släktgård som vi renoverat (sambons släkt). Ska bli roligt att följa er renoveringsprocess, lycka till! 🙂

  3. Vilken historia! Och vilka fina bilder ni har kvar på huset för 100 år sedan, sånt är guld värt både nu och i framtiden.Få dem kopierade för den här historien är värd att bevara. Sedan får vi nästan hoppas på att någon tidning nappar på det här för det varen härlig blandning av livets ycka och ödet.

  4. Wow så fint!! Det måtte om möjligt kännas ännu viktigare och kärare nu! 😀 Härligt!

    O så fint att ni fick reda på det! Grattis!

  5. Oj vilket drömhus med underbar historia! Det är säkert ännu roligare att renovera upp huset då det är en släktgård!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s