Dagens skattjaktssaldo

Kl 7.45 imorse gick jag genom dimman över vägen och hem kom jag tolv timmar senare. Det har varit en bra dag, helt underbar snarare, igen, renoveringsmässigt. Hittills går allt över förväntan, peppar peppar. Endast positiva överraskningar så här långt.

Jag ber om ursäkt för fulbloggandet som råder just nu medan vi är inne i rivningsprocessen men jag måste ju få dela med er vad vi hittat idag också!

spänntak

I vardagsrummet var det ett vitt slätt tak som visade sig vara spänntak, dvs uppspänd och målad säckväv. Efter att ha försiktigt kikat in i ett hörn och upptäckt att det nog låg något därunder även i det här rummet skar vi ner det.

spänntak1

Fiberskivor. Kanske inte så vackert. Men under dem:

gammaltvackerttak

vardagsrumstaket

Tadaa! Det kanske inte är helt uppenbart på den här bilden men det är ett FANTASTISKT tak även här. Lindblomsgrönt och plankorna är nog uppemot 35 cm breda. Fiberskivorna var både limmade och spikade i taket så nu har vi ‘några’ spikar att dra ut och så måste  taket slipas för att få bort allt det bruna torkade limmet. Men med lite kärlek och ett lager färg. Det kommer bli helt underbart!

Och som om inte det här var nog, så hittade vi det här under många lager köksgolv:

köksgolv

Ett mörkgrått golv i samma nyans som det underbara golvet i Lovas rum. Inte lika tokbreda som däruppe men ändå över 25 cm så det är inga vanliga små plankor här heller.

En bra dag för en som samlar på gamla plankor. Men alltså. Vilket hus vi har! Visst tyckte vi ju att det var underbart redan då vi köpte det, men det vi hittat i det nu har överträffat alla våra förväntningar.

Annonser

4 thoughts on “Dagens skattjaktssaldo”

  1. Fint 🙂 Härliga gamla material.
    Jag bor i ett hus byggt 1890 och där finns samma sak under det modernare…allt är inte framtaget ännu..
    Men mitt vardagsrumstak går inte av för hackor..det är gråsvart av limfärg..det lär heta så 🙂

  2. Helt underbart hus ni köpt, vilka möjligheter! Men nu när jag såg dehär bilderna, som påminner mig mycket om vad vi har på gång ute på landet på sommarhuset (gammal kaptensvilla från 1920), så undrar jag hur ni tänker kring isolering? Vi drog också bort golv och tak för att få fram de vackra, ursprungliga plankorna, men jag är orolig för att det tex ska kännas dragigt om fötterna. Hittills är bara köket fixat, vi tar ett rum i taget, men sen när matsalen och salen rivs upp undrar jag om det inte blir lite småkyligt…. Om ni har tips så suger jag i mig all nyttig info! 🙂

    1. Vi kommer att öppna upp golven i nedrevåningen och lägga ny (mer) isolering och sedan lägga tillbaka de gamla golvplankorna. Taket mot övervåningen är inget problem köldmässigt för oss iom att vi kommer att isolera och göra övervåningen varm. Yttertaket på övervåningen isolerar vi. Sen har vi läst på att det också är mycket viktigt att täta för drag i kanten mellan golv och vägg tex bakom golvlisterna med hjälp av papperstejp etc. Finns mängder med info på nätet om just det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s