Hjärtundersökning och goda nyheter

De av er som följt bloggen länge vet att Lova föddes med hjärtfel. Bland annat HÄR och HÄR kan ni läsa lite om det jag skrivit tidigare. Tre olika hjärtfel för att vara exakt, ASD, VSD och PDA. På svenska betyder det att hon haft små hål mellan förmaken, hål mellan kamrarna i hjärtat och att duktus varit öppet.

lovaliten

Hjärtfelen upptäcktes då hon var två månader gammal under en standard läkarundersökning när dom hörde att hon hade biljud på hjärtat. Ganska snabbt framgick det som tur att det inte var några stora hål som behövde åtgärdas då hon var bebis, istället har hennes hjärta följts upp regelbundet för att se om det belastas, om hålen växer fast etc. Och för varje kontroll har vi fått fler och fler goda nyheter.

När hon var straxt under året kom kardiologen fram till att hennes hjärtfel var så små att de inte behövde åtgärdas, då eller sannolikt nånsin. Vid senaste kontrollen framgick det att hålet mellan förmaken hade vuxit fast, och idag fick vi ytterligare goda nyheter. Även hålet mellan kamrarna har nu vuxit fast och duktus som ännu är öppet har ändå inte längre nåt biljud så alla biljud är borta nu. Ett duktus som inte slutits i den här åldern lämnar sannolikt öppet men enligt kardiologen var det nu så litet att det inte behöver stängas med operation heller i framtiden, det belastar inte hennes hjärta (det vet dom nu efter fyra år iom att hennes vänstra hjärtkammare är normalstor, vänstra kammaren växer för mycket om hjärtat belastas fel).

ekg1hjärtultra1

I och med det här blev vi nu ‘utskrivna’ från hjärtsidan på barnpoli och behöver inte längre gå på regelbundna uppföljningar. Jätteskönt med goda nyheter, även om vi ju nog länge redan vetat att hon är frisk och mår bra och inte kommer behöva nån akut operation eller liknande, men att nu vara helt kvitt undersökningar i framtiden också.  Nu när hon är fyra år var det ju en piece of cake med undersökningarna, så att till och med kameran kunde åka fram hastigt och lustigt. Det har INTE varit fallet vid de tidigare gångerna då inte ens lugnande mediciner har gjort henne samarbetsvillig.

Trots att personalen på barnpoli på VCS är helt underbar så måste jag säga att det är extremt skönt att få säga tack och hej för oss. Under ett antal år var vi alltför regelbundna besökare där med både Elias astma, Elias mjölkproteinallergi, Elias benoperationer och Lovas hjärtfel. När vi nu sluppit alla dom delarna av vårt liv är jag väldigt glad om vi aldrig mer behöver vandra i dom korridorerna och leka i dom lekrummen.

Annonser

4 thoughts on “Hjärtundersökning och goda nyheter”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s