Pappa kom hem för vi längtar efter dig

pappao jag

Thailand ca 1982-ish. Pappa och jag på båten som också hette Joanna.

Mina barn har en väldigt annorlunda relation till sin pappa än den jag haft till min. Mina barn vaknar varje dag upp i samma hus, samma stad och samma land som sin pappa. Deras pappa har bytt blöjor, vaggat, vyssjat, varit med i ögonblicket de fötts. Han spelar fotboll och leker buslekar med dem, lagar mat, bykar deras kläder, går på föräldramöten.

Min egen pappa har jag inte bott under samma tak som mer än några få månader i sträck. Den absoluta majoriteten av mitt liv har pappa och jag inte ens varit i samma land mer än några korta månader i året, om ens det. Farsdagar har vi firat över telefon, brev, mail, och på senare år skype. Även idag. Australien, Thailand, Djibouti, Eritrea, USA, Argentina, Curacao, St Martin, Mayotte osv osv osv är platser där min pappa hunnit bo under mitt liv. Många av dessa ställen har jag också haft den stora förmånen att få besöka i samband med att jag fått flänga runt och hälsa på honom. En underbar rikedom.

Man skulle kunna tro att när man inte bor i samma hus, stad eller samma land som sin pappa att det är omöjligt att skapa ordentliga band. Men det är inte sant. Våra band ser säkerligen väldigt annorlunda ut än de hade gjort om vi levt tätt ihop som mina barn gör med sin pappa. Men mina minnen och band är bara annorlunda.

Jag har vartenda vykort (och dom är MÅNGA) sparade i en låda som pappa sänt mig under barndomen från alla världens hörn. Varje vecka ringde pappa över en dålig linje från andra sidan jordklotet och till somrarna kom han oftast hem på semester och byggde kojor på en liten ö utanför sin sommarstuga åt mig. För att glädja sitt enda barn gick han med på de mest absurda saker. Som att ha sommarfår ute på en holme på skären som fick åka roddbåt över till oss varje dag för att de bräkte direkt de inte fick vara med överallt. Eller som när han spjälade kråkungen ‘Pirre’s’ ben med tops-pinnar och målartejp istället för att avliva den då den ramlat ur boet för att jag grät så otröstligt. Sedan matade han den med tinade småräkor och spigg tills den blev stark och stor och flög iväg. ( eller så var det bara som han sade för att inte krossa mitt hjärta, han kanske dog till slut lilla Pirre kråkan.)

Givetvis har det inte alltid varit lätt. Men säg nu den föräldlra-barn relation som ÄR lätt. Under omständigheterna kunde det ändå varit betydligt sämre och vi kunde lätt ha blivit främlingar för varandra. Men så blev det inte. Idag bor vi granne med huset där pappa växte upp, på hans släkts mark. Våra barn avgudar sin moffa och längtar alltid tills han kommer nästa gång.

Och när saknaden blir alltför stor så sjunger jag med mina barn som mamma alltid sjöng med mig:

Pappa/Moffa, kom hem för vi längtar efter dig
Kom innan sommar’n är slut, lilla Pappa/moffa
Åskan har gått, och om kvällen blir det mörkt
Stjärnorna syns nu på himlen igen

Allt jag vill ha är ett halsband av korall
Ingenting annat det kostar för mycket
På våran tomt är det nu så mycket bär
Och fullt med ungar har fåglarna här

Sjön är så varm och vi badar varje dag
och jag hoppar i utan att bli rädd
för nu simmar jag så bra

Vi har så fint, nu i vårat lilla skjul
Och en liten gran har vi också sett
En som vi kan ha till jul

Detta har jag
Skrivit nästan bara själv
Och jag skall börja i skolan till hösten
Pappa/Moffa, kom hem, jag vet något som du får
Nu slutar brevet från din Joanna/William/Elias/Lova.

Hoppas du haft en härlig farsdag i Thailand pappa/moffa. Vi saknar dig.

Annonser

2 thoughts on “Pappa kom hem för vi längtar efter dig”

  1. Så fint du skriver om er! ❤
    Får man fråga varför han rest runt så mycket? VAr/är det jobb eller bara viljan att se världen?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s