Att ha snöat in sig på ethnic chic

Ethnic chic. Ett väldigt trendigt uttryck just nu. Etniska inslag har varit trendiga flera år nu och blir det mer och mer. Det jag gillar är att man får bland vågat. Man behöver inte välja. Asiatiskt eller afrikanskt. Marockanskt eller mexikanskt. Allt får blandas.

marockanskinredning1

Ethnic chic är inte någon nytt i mitt hem. Det är något jag är uppvuxen med eftersom jag är uppvuxen i Thailand. I mitt hem har det alltid funnits Buddhor lika självklart som en Aalto vas. När jag var barn dammtorkade vi med thailändska tuppfjädervippor istället för wettextrasor och det hängde etiopiska flugsmättare gjorda av åsnetagel på en krok i köket.

svartaskåp

På åttiotalet när alla kompisars barndomshem var fyllda med ljusa möbler i björk och vitt var alla våra möbler tunga svarta och mörkbruna asiatiska snirkliga tingestar. Inte bara en och två som tappade ögonen när de kom hem till vårt rökelseindränkta hem där min mamma drog meditationsklasser på kuddar på vardagsrumsgolvet redan 1988. Det var kanske inte så konstigt att jag ansågs som något ‘udda’.

marockanskt

Så länge jag funnits har det legat marockanska sittpuffar på golvet i min pappas hem, som fotpall och prima stilkrock mot den svarta finska gungstolen. Jag lade aldrig särdeles mycket märke till dem, jag visste bara att de härstammade från pappas otaliga resor och perioder i arbete i Iran och Saudiarabien och de hade bara alltid legat där.  Vem hade kunnat tro att jag nu skulle leta febrilt efter nånting liknande som inte kostar 100 euro och uppåt?

marockanskt1puff1
När flyttlasset gick från Bangkok till Vasa 1988 hade vi med oss en hel container fylld med möbler, prylar, fast inredning. Till och med parketten var thailändsk i vårt första hem här i Vasa.  Den högblanka nästan svarta parketten väckte stor förvåning i landet av plastmattor och ljusa björkparketter.

Och så var det ju hornen.

buffelhorn1

De snirkliga thailändska buffelhornen som stått hemma hos mamma och som jag aldrig tänkt två ggr över? Ja nå nu har jag ju då i brist på äkta vara beställt ett fejk-buffelkranie från ZBH som borde komma på posten närsomhelst (ni som gissade hornen gissade alltså rätt). Snudd på galenskap.
Det är ju förstås inte så konstigt att när nu ethnic chic har slagit till med full kraft så välkomnar jag den med öppna armar. Mina buddhor som varit udda barndomsminnen från fjärran land är nu trendiga inredningsinslag. Magnus Masai-svärd som han fått på en resa till Tanzania och som stått i många år i ett förråd har fått komma fram igen och och man är inte längre skum hippietyp om man har rökelse som sprider sig i sitt hem. Ethnic chic. Som att komma hem igen. Älskart.

(Alla bilder samt källor hittar ni via mitt Pinterest och boarden ethnic chic.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s