November vi är vänner nu

November. Stora skräcken. Det svarta hålet. Varje år är det här månaden jag fruktar mest. Det eviga mörkret. Regn, slask, kyla och mer mörker. Allt är bara svart och vått. Varje år är det likadant, jag går omkring som i halvdvala, gäspar mig igenom dagarna, somnar i soffan varje kväll efter middagen redan. November är en månad man helst skulle tillbringa hopkrupen på ett varmt mjukt ställe.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

Mingus favorit är bykkorgen där vi samlar omaka strumpor tills paret dyker upp ur rentvätthögen.

Nu har ju november bara varat i fyra dagar än så länge, men vet ni, hittills i år har inte dvalan infunnit sig. Alls. Tvärtom är jag piggare än på länge. En delorsak är väl antagligen att jag i år sett till att vara förutseende, började i mitten på september då mörkret kröp sig på tänka lite extra på vad jag äter och att komma mig ut, röra på mig en liten stund varje dag. Och det hjälper en bit på vägen helt klart. Men det gör jag de flesta år ändå, året runt.

Däremot är det första novembermånaden sedan 2004 som jag sover hela nätter. 10 år. Det låter så osannolikt. Omöjligt faktiskt. Men det är faktiskt sant. I november 2005 var jag höggravid med William och då sover man som bekant inte hela nätter. Ständiga kramper i benen, förvärkar och täta toabesök. O de följande åren sedan dess nattvak med ett, två och tre barn. November har ofta varit en av de sjukdomstätaste månaderna, månaden då Elias astmaattacker brukar börja göra sig påminda. Ta bara november 2011 som exempel, då åratal av usel sömn verkligen började göra sig påmint på ett obehagligt sätt KLICK.

Det är det här som är att komma ut på andra sidan. Att inse att nej, det var inte november det var fel på. Det var inte bara mörkret och regnet och fel land jag valt att leva i. Det hjälper inte om natten är 14 timmar lång om den är uppdelad i 15 minuters- till max 3 timmars pass i 10 års tid. Man kan ligga fast hela dagen i sängen men utan den där enhetliga ihållande nattsömnen blir man mos.

November och jag har äntligen blivit vänner igen. Good to be back.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s