Gäststugans makeover del 1

Min mammas sommarstuga var förut min mormors och morfars. Mina barndoms somrar har jag spenderat där ute och fördrivit sommarloven med att klättra i träd, kliva på stenar, simma, ro, plocka bär, leka i skogen och bryta armar bland annat. I många år har gäststugan där stått mer eller mindre oanvänd. Nån enstaka natt per år har nån i släkten övernattat där men det är många år sedan någon bott längre perioder i stugan och den började se minst sagt lite sliten ut invändigt. Väldigt lite hade gjorts sedan 1960.

Några veckor sen fick jag för mig att vi skulle fixa upp den så att vi kan vara helger där ute och så att även andra i släkten skulle vilja vara mer i stugan. En liten ytlig ansiktslyftning bara, inga stora strukturella grejer men en hel del målfärg, lite tapet och annat smått och gott för att göra stugan lite ljusare och fräschare.

Vi får ta det lite i taget så idag tänkte jag att vi börjar med köket.

FÖRE:

SAMSUNG CSC
Platsbyggda högsängar i köket bakom muren eftersom det är ett av husets varmaste platser. Lägg gärna märke till det underbara golvet i nån slags mörk-vispgrötsröd som matchar så fint till dom mörkorangea golvlisterna.

SAMSUNG CSC
Det ljuva 60 talet. Retro är inget jag tycker illa om, tvärtom kan det vara otroligt charmigt om det är fräscht och i bra skick men i det här fallet gjorde de mörka klatschiga färgerna köket mörkt, murrigt och opraktiskt istället för glatt och trevligt.

SAMSUNG CSC

Köket var mörkt, trångt och slitet. Bilderna fick jag ljusa upp ordentligt för att man ens ska kunna se vad där är.

Orange, gult och rött och lite grönt.

SAMSUNG CSC
Här hade vi faktiskt redan kommit igång lite och rivit loss gamla plastkakel från väggarna och bytt ut en mörkröd hemmabyggd plastdiskbänksskiva som sett sina bästa och fräschaste dagar mot en diskbänksplåt vi hittade i ett förråd. Inte ny den heller men säkerligen 20 år nyare än föregående.

SAMSUNG CSC

Vedspisen som jag är så överlycklig över. Den behöver fixas till lite och det ska ännu kontrolleras så att muren är brandsäker men vedspis i köket var en av detaljerna jag önskade i ett egnahemshus som jag fick släppa drömmen om när vi byggde ett älvsbyhus istället.

Köket var helt klart det mest slitna rummet så det var otroligt roligt att göra om eftersom man kunde få så stora förändringar till stånd med små medel.

 

EFTER:

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC
Ny bänkskiva hittade vi i vårt eget garage sedan byggtiden och diskbänksplåten fanns som sagt i ett förråd ute vid stugan så budgeten kunde hållas minimal. Den gamla osäkra gasspisen som dessutom tog upp mer än hälften av de redan knappa bänkytorna kastade vi ut och ersatte med en liten flyttbar elspis med två plattor. I hålet under bänkskivan ska en mikro och mer förvaring få plats istället.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSC
De platsbyggda högsängarna fick givetvis bli kvar och här ser pojkarna fram emot att få sova inatt.

SAMSUNG CSC

Lager efter lager med vit målfärg fick rädda det här mörka lilla köket. Även golvet fick bli vitt för att göra det så ljust som möjligt här inne iom att stugan inte ens har elektricitet frånsett en lång skarvsladd som ger ström till ett litet kylskåp och den nya lilla elspisen.

Det finns till och med en fungerande jordkällare som man når genom en lucka i köksgolvet. Vinkällare tänkte jag det kunde förvandlas till nu. Och de underbara blåvita Arabia kaffekopparna från 60 talet hittade jag till min enorma lycka i ett skåp i stugan, hur härliga som helst!

Lite småfix ska här till ännu, akryl, silikon, små krokar och sådant saknas ännu men nu känns köket fräscht och härligt och man vill verkligen vara där inne och laga mat nu!

Annonser

7 thoughts on “Gäststugans makeover del 1”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s