Den dåliga vattenskadekarman

Med jämna mellanrum blir jag som dom flesta bloggare erbjuden olika sorters redaktionella samarbeten där jag ombeds skriva om nåt visst ämne. Jag brukar sällan tacka ja men när jag blev kontaktad med en fråga om jag ville skriva ett blogginlägg om vattenskador så gjorde jag faktiskt det. Varför? Jo. För att jag har råkat ut för vattenskada inte bara en utan TRE ggr hittills i mitt vuxna liv. Snacka om dålig vattenkarma.

Den första ggn jag råkade ut för en vattenskada i mitt hem var jag bara 18 år och hade precis flyttat hemifrån och bodde på ett internat inhyst i ett gammalt sjuttiotalshöghus. När min rumskompis och jag hade bott i lägenheten ett par månader märkte vi att det bildats en stor bubbla under den helgjutna plastmattan i duschen. Ansvarsfulla unga flickor som vi var (harkel) så anmälde vi vår upptäckt och reparationsrumban började. För att göra en lång historia kort så revs hela badrumsgolvet och vi hade en torkmaskin som surrade dygnet runt och spred en inte alltför angenäm doft från det genomblöta betonggolvet i vår lägenhet i tre månader. Under hela tre månader var vi också, två 18 åriga brudar utan badrum och toalett. Varje gång vi skulle på toa eller duscha fick vi gå ut ur vår lägenhet, åka med hissen eller springa tre våningar upp och gå in i en annan lägenhet som var internatets gemensamma teverum, för att använda toan där. Inte helt idealiskt.

Screen Shot 2014-03-02 at 18.54.23

Den andra ggn jag råkade ut för vattenskada var några år senare i vår lägenhet på Brändö. En söndagkväll när vi kom hem från en helg på sommarstugan var hela köksgolvet uppblött. Träplankorna hade bågnat och det droppade vatten i taket hos grannen under. En ventil i diskmaskinen hade släppt och dessutom var avstängningskranen inte tät så vatten hade pumpats in i diskmaskinen tills den fyllts och börjat läcka. I två dygn i sträck. Den ggn slets också hela golvet ut och torkades så vi var utan kök i flera månader. Vi fick anlägga en tillfällig kokvrå i vardagsrummet där vi ställde kylskåpet i ett hörn och använde endast mikro att tillaga maten i. Disken diskades i badrummet i duschen eller handfatet.

Screen Shot 2014-03-02 at 18.55.07

Den tredje och hittills sista ggn (man tycker det kunde räcka nu) var den lindrigaste ggn. Även då hade nånting i diskmaskinen gått sönder men vi märkte det snabbt så skadan var minimal. Endast parketten precis under diskmaskinen fick tas bort och när golvet hade torkat några veckor så lades ny parkett och ‘vesikiekko’ (vad heter den där plastgrejen man måste ha under diskmaskinen på svenska?) in. Vi hade haft tur i oturen.

Screen Shot 2014-03-02 at 18.53.29

Trots att framförallt de första två vattenskadorna varit ganska omfattande så har vi haft en enorm tur. Ingendera gångerna har ansvaret varit vårt, (därför måste man tex stänga kranen till diskmaskinen varje gång den tvättat klart!) vi har haft alla försäkringar som behövts och har vi bott i bostadsbolag har reparationerna gått på bolagets ansvar eftersom det brustit i sk ‘fast inredning’ som diskmaskiner som oftast faller under bolagets ansvar.
Men dessutom har vi alltid haft proffs som kommit till vår undsättning snabbt. I en sån situation när man står där med vatten runt fotknölarna och bågnade golvplankor och en granne som knackar på dörren och påpekar att det droppar ur hennes tak, vill man helst bara sätta sig ner på golvet och gråta lite Som tur finns det ju då folk som vet hur man ska ta tag i sånt där otrevligt som att bända upp golvplankor och kasta ut vått sågspån genom fönstret. När vi råkade ut för detta ringde vi Munters som idag heter Polygon. Killarna hos dem var i alla lägen proffsiga och trevliga och vi kände genom hela processen väl omhändertagna.

Inlägget är ett samarbete. Bilder via Polygon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s