Om fördelar och nackdelar

Det snackas mycket om livspusslet. Ett ganska uttjatat ord. Vi har i åratal undvikit det traditionella livpusslet genom att jag varit hemma på fulltid med våra barn i sju långa sköna år. Nu är den tiden förbi och vi får smaka på livspussel deluxe.

Just nu jobbar Magnus och jag turvis. Jag måndag till onsdag och Magnus torsdag till söndag. Den här modellen har många fördelar. Våra barn får mycket tid med oss föräldrar och vi slipper dagis. William går i skolan och Elias och Lova går i församlingens klubb några dagar i veckan. Idealiskt. På många sätt. Och jag är tacksam för att vi har möjligheten att göra så här medan barnen är små. Till viss del har vi valt den här modellen själva,till viss del styrs det av hurudana jobb vi har.

Men det har ju en del små nackdelar också. Den ena är att Magnus och jag har exakt noll gemensamma lediga dagar. Sju dagar i veckan är vardag hos oss. Sju dagar i veckan ringer väckarklockan och nån skall iväg. Gemensam familjetid med alla fem familjemedlemmar hemma är minimal. Det här betyder inga helgar på sommarstugan, inga slöa söndagmorgnar i soffan tillsammans, Det andra är detta. PUSSLET med stort P. En exempeldag hemma hos oss kan se ut så här under vissa dagar i veckan:

8.00 Endera av oss föräldrar börjar jobba
9.00 Lova skall till klubben och William börjar skolan
11.00 Lova skall hämtas från klubben
12.00 Elias börjar klubben
13.00 William slutar skolan
15.00 Elias slutar klubben
16.00 Den som jobbar slutar

Fram tills några dagar sedan gjorde vi det här schemat med endast en bil i familjen. Nu har vi pusslat med taxiskjutsar, grannar som är fantastiska och ställer upp och en lite skruttig andrabil för att överhuvudtaget få det att gå ihop praktiskt när vi ovanpå detta får med barnens och våra kvällsaktiviteter i bilden om nån vecka.

Fördelar och nackdelar som med allt annat i livet. Ibland undrar man ju om inte ett 8-16 schema för hela familjen vore lättare. Och det är ju så. Lättare definitivt. Bättre? Ingen aning. Men just nu kör vi så här, sen får vi se vad framtiden bär med sig. Vi pusslar vidare så gott vi kan.

kalender

Kalendern och anteckningsblocket. Mina nya bästa vänner utöver min iphone som larmar så jag inte glömmer nåt av alla pusselbitarna.

Annonser

4 thoughts on “Om fördelar och nackdelar”

  1. Så där gjorde jag och dåvarande maken också med våra gemensamma barn, och det funkade perfekt tills vi skilde oss 😉
    Hur som helst så har äldsta sonen tack vare det aldrig varit på dagis, och fast jag inte har något emot dagis, så känns det nog enormt bra att kunnat ha honom hemma så mycket.
    Nu pusslar vi också, med mommo och lediga dagar, för att minimera antalet dagisdagar. De hinner nog med vardag och måsten ännu i livet, så jag har valt att låta dem vara hemma så mycket som det bara är möjligt, så länge man kan.

  2. Låter ganska precis som vår vardag 🙂 Här är äldsta dottern i skola (tack och lov får hon åka taxi dit och hem) mellersta fortsätter för tredje året i församlingens klubb och minstingen är bara hemma. Maken arbetar skiftesjobb och likaså jag så vi kan ibland lyckas med en ledig dag tillsammans, men sen kan vi istället båda arbeta på samma dag, jag till kl 14, hastigt hem, möter maken i dörren, med god tur hinner vi ta en kopp kaffe, sen han iväg till sitt jobb och så är han hemma igen lite före midnatt. Så även här är kalendern en god vän 🙂 Att sen ännu pussla allt detta samt olika hobbyn och med bara en bil i hushållet är en utmaning, men det fungerar och barnen får vara hemma.

    Vi har sysslat med det här tidigare så det är inget nytt för oss, men det kräver att man har koll på läget. Sen igen känns det så bra att både äldsta och mellersta dottern har kunnat vara/ kan vara hemma ända tills förskolan börjar. Men sen igen känns det helt horribelt att eventuellt hamna sätt minstingen i dagis då hon är ”enbart” 3 år, tycker hon är så liten (även om jag innerst inne vet att hon egentligen är stor då hon inleder sin dagiskarriär i jämförelse med många andra barn)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s