Accident prone

Sugrör? Vanliga sugrör? såna av plast? är du säker att hon sade sugrör? Okej…nå hur mycket sugrör har barnet ätit?

Pyssel av halsband gjorda på sugrörsstumpar trädda på en tråd slutade med ett samtal med en kirurg som skulle besluta huruvida en  några centimeters lång sugrörsbit kommer att passera den vanliga vägen ur en fyraårings mage.


Några minuter tidigare var tonen här hemma inte fullt så lättsam när Elias var i gråtande skrikande spyende panik och hade en sugrörsbit fast i halsen och jag höll honom upp och ner över toan och hade mina fingrar en bit ner i hans hals medan jag febrilt försökte fiska efter änden på det knallrosa plaströret och mina tankar rusade ‘vad fan gör jag nu? vad faaan gör jag nu???’. Sen svalde han det och den första paniken lade sig tills vi fick börja försöka få reda på hur stor biten var som han hade svalt. ‘Varför åt du sugrör?’ ‘-Jag gapade och Lova stack in det’, var det självklara svaret.

Så nu har pojken med titanpinnar i benet också sugrör i magen. Hur han lyckas dra på sig allt är ett mysterium. För det är alltid just Elias som drabbas av allt hos oss.

Det började egentligen redan när jag väntade honom. Oturen. Jag spydde dygnet runt i tjugo veckor och efter det några ggr i veckan tills han föddes. Jag mådde så asigt dåligt och hade foglossning (vilket jag inte haft med dom andra) och ont i kroppen. Hans förlossning var den klart jobbigaste av alla tre.

När han var tre dygn gammal och vi skulle åka hem så hamnade han av ren otur in på keskolan ett dygn och fick genomgå en massa mindre trevliga prover. Ultraljud och ekg på hjärnan, ryggmärgsprov, blodprover etc etc. Allt för att han vägde ynka 10 gram över den magiska födselvikten 4 kg när han kom vilket gör att han vaktades extra noga för handskakningar och andra tecken på lågt blodsocker. Oturligt nog, så hade man på bb haft ett fall med en bebis som hade skakat på händerna nån vecka innan och som sedan haft nåt ovanligt problem så sköterskorna var extra på sin vakt vid den här tiden. En sköterska tyckte sig eventuellt ha sett en liten skakning på hans tre dagar gamla hand, och vips, hamnade vi in i en undersökningsrumba utan dess like. Två dygn senare skrevs vi ut och det konstaterades att han var kärnfrisk och att det bara varit ett falsklarm.

Och så har vi allergierna. Alla våra barn har haft samma förutsättningar genetiskt och miljömässigt att få allergier. Elias är den enda som haft oturen att få allergier och då så pass besvärliga grejer som mjölkprotein, ägg och råg. Det hade ju varit aningen lättare om det varit säg fisk eller citrusfrukter kanske. Som inte finns i precis allt.

Sen har vi astman och den falska kruppen som orsakat diverse sjukhusbesök och andra problem. Även dessa är han ensam om.

Och så benet då. Och tusen små andra olyckor varje dag. Han är ständigt blå nånstans och faller minst tjugo ggr om dagen. En vecka innan sin tvåårsdag lyckades han till exempel klättra ur sin spjälsäng OCH öppna låset på trappgrinden så han kom tumlandes nerför trappan.

Han är vår happy buddha. Alltid go och glad. Men klumpig och olycksdrabbad som tusan. Älskade olycksfågel. Hur han testar sin mammas nerver.

Annonser

2 thoughts on “Accident prone”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s