Tvättstugans makeover

Jag får ganska ofta frågor per mail angående vad vi gjort om i huset. Vi har gjort massor med ändringar får jag väl lov att säga. Under slutkontrollen sade Älvsbyhuskontrollanten att det var det mest omgjorda ÄB-huset han nånsin hade sett. Och det var väl lite det som var målet. Att det inte skulle se ut eller kännas som ett Älvsbyhus.

Tvättstugan är ett av dom utrymmen som genomgått störst förändring. Standard och enda tillval i Älvsbyhus tvättutrymmen inklusive grovkök/tvättstuga är plastmatta på golvet och plasttapet på väggarna. Vårt hus levererades alltså med en tvättstuga som var klädd i knallblå plast från golv till tak. T’was not a pretty sight.

Nu ser den ut såhär:tvc3a4ttstuga3

tvättstuga4tvättstuga3tvättstugan6tvättstugan5

Först lade vi klinkers på golvet. Beigea, lite grova i strukturen som liknar sandsten med gråa fogar. Vi ville ha en lite ruff känsla i tvättstugan och valde därför tvärliggande vitmålad råspont på väggarna. Arbetsgubbarna tyckte vi var helknäppa men vi är jättenöjda med resultatet.

En lång arbetsbänk i betongimitation sträcker sig längs hela ena väggen, perfekt när man viker byke osv. Två stora tvättkorgar ryms under bänken, på batteriet (elementet, ajabaja för finlandismer) kan man torka våta sockar och annat. Jag funderar ännu över om jag eventuellt ska sy ett draperi att hänga under bänken så att utrymmet undertill döljs.

Nya taklister som i hela huset. Standard taklister var smala, mindre vackra mdf lister som inte gjorde något för att försköna så vi bytte till massiva trätaklister av lite bredare och mer lantlig karaktär.

Skåpen var monterade, liksom allt annat som värmepumpen och lavoar så det fanns inga möjligheter att påverka planeringen av utrymmet utan det gällde att förändra ytorna. Utrymmet är inte särskilt stort men fyller väl sitt syfte och rymmer allt man behöver. En liten detalj som ännu är ofärdig är att jag ska måla den smala träkanten på skåpsdörrarna, men utöver det börjar vi vara ganska nöjda nu.

Annonser

11 thoughts on “Tvättstugans makeover”

  1. Alltså med risk för att bli tjatig ;), så måste jag fråga ännu en grej… Vi köpte råspont (eller min man var å köpte) och jag hade ju tänkt ha släta sidan utåt. Men nu visar det sig att den är rätt dålig, har hack och speciellt sidokanterna är inte bra… Forstod oxå att slätsidan egentligen är ”baksidan” och därför ofta inte i så bra ytskick. Tycker ju ändå råspont i de flesta inredningsbloggar är jämna i just kanterna, och träwet ”flagar” inte – har ni valt ut bräda för bräda i butiken eller bara haft ”tur”? Har ni annars penslat kvistarna? Tacksam för snabbt svar…projektet e på gång NU :oO. Tack för hjälpen!

    1. Vi valde planka för planka, det tog flera timmar, trots det har vi nog vissa plankor som inte är helt jämna i kanten utan just ‘flagar lite’, men det syns inte så bra sen när allt är vitmålat. Vi har också penslat kvistarna två varv innan vi målae. Lycka till 🙂

      1. Oj… ja alltså, det där var ju en totalmiss av mig, kan man ju såhär efterklokt konstatera. Illa illa, nå vi får väl satsa timmarna på att slipa då istället :S Blir no bra ti slut :). Tack så jättemycket för infon och för fin inredningsinspiration!!!

  2. Gillar er tvättstuga, mycket fin :)! Hur är det med råsponten ni satt upp i ert hus, är den 95cm breda plankor eller bredare? Har ni lämnat glipa emellan eller har den kommit fram själv då bräderna ”krympt”? Har ni målat före eller efter?

    1. Vi har vanliga vanliga 95 breda, målat dem efteråt så gliporna har blivit något större med tiden. Detta trots att vi bad om extra torrt virke o lät dem torka länge inomhus i värmen innan dom slogs upp. Vill man inte ha träfrägade glipor rekommenderar jag att man målar dem innan man smäller upp dem :D)

  3. Jag håller med ÄB-husgranskaren, det ser INTE ut som ett ÄB-hus! Och det är ännu snyggare i verkligheten, ni har verkligen lyckats bra! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s