En stilla undran till klubben för inbördes beundran

Jepp. Nu gör jag det igen. Det där som jag aldrig skulle göra. Jag öppnar mig om den där krutladdningen i bloggsvenskfinland. Den som missat vad det är som ligger i hetluften kan klicka sig in här, här, här, här, här, härhär och här.

Den finlandssvenska bloggosfären får ofta kritik för att vara en klubb för inbördes beundran. En liten, sluten krets, som tror sig vara viktigare än vad den egentligen är. Till viss del kan jag hålla med om Serpensalbus funderingar, jag tror, nej vet snarare, att vi, bloggosfären, inte är så viktiga för den utomstående världen som vi eventuellt tror, eller inte tror. De flesta av mina vänner bloggar inte, är helt ointresserade av bloggar och har inte en blåblek aning om vem som är vem i bloggosfären. Det rör dem inte i ryggen vem som vann vilket pris, huruvida nån nominerad är gift med nån jurymedlem eller ej, huruvida Linn kommer att ta över världen eller ej, huruvida Kakkakaffe fick betala extra i narikkan för att lägga bort sin blomma eller ej, huruvida Pajkvinnan stal showen eller ej. Ingen bryr sig, helt sant. Utom vi själva.

Men så är det ju med alla grupperingar i samhället, så gott som. De invigda bryr sig, engagerar sig. Andra? Not so much. Det är helt naturligt enligt mig. Betyder det då att bara för att inte den finlandssvenska bloggosfären är särskilt betydelsefull på ett samhälleligt plan så får man inte alls ställa krav eller diskutera kring saker som försiggår i den sfären? Och är det inte också lite motsägelsefullt att man ena dagen pratar så mycket om hur stor makt bloggarna håller på får i samhället, för att nästa dag svänga på det och säga att bloggar är så oviktiga att bloggare inte ska tro att dom är nåt?

Sen undrar jag hur det kommer sig att vuxna människor plötsligt beter sig som högstadieelever i denna lilla klubb vi är med i och inte alls tål nån form av kritik eller feedback? Det är precis som i sjuan då det var socialt självmord att våga kritisera innegänget på klassen. Jag måste snart börja hålla med om att vi är en klubb för inbördes beundran. För i varje fall är det inte en klubb för inbördes reflektion och diskussion. Vågar man så mycket som knysta en liten antydan till kritik eller förslag på förbättring, så stämplas man illa kvickt som bortskämd, otacksam och som att man tror sig vara nåt man inte är. Det här fenomenet har ju visat sig två år i rad nu kring bloggpriset. Ifjol blev det ett himla hallå när några få bloggare vågade öppna sig om sina funderingar kring jävighetens varande och icke varande runt nomineringar och jurymedlemmar. I år är det diskussioner kring de praktiska arrangemangens förbättringsförslag som hamnat i hetluften. Och jag undrar hur det kommer sig att denna lilla krets vi alla är med i har blivit så stel att det är förbjudet att öppna sig om det som inte är så bra? Att folk blir påhoppade direkt om dom inte stryker alla medhårs och bara berömmer och skryter på att allt nog är så bra och så fint och så perfekt? Direkt kommer responsen i form av kommentarer i stil med ‘ni kan ju ordna det själva då om ni tror ni kan göra det bättre’.

Det är inte orimligt att förvänta sig trevligt, eller ens mänskligt bemötande av portsare vid en gala dit vuxna människor klätt upp sig för att gå. Det är inte orimligt att förvänta sig att man efter att ha betalat tre euro i narikkaavgift ska få lägga sitt pris på sin knagge utan att krävas på två euro till. Det är inte orimligt att vid en lite finare tillställning förvänta sig ett vänligt, ‘mina damer och herrar vi stänger nu, kan ni vänligen söka er mot utgångarna’, istället för ett bryskt tag om armen och ett ovänligt ‘ulos siitä!’. Det är inte orimligt att förvänta sig att om fjolårets vinnare fick ett litet pris, att årets vinnare även skulle ha fått det, och förvånas när detta pris uteblev. (I efterhand har ryktet nått fram att vinnarna skall få priser på posten men det visste vinnarna inte om då dom vann). Det är inte orimligt att man när man betalat flera hundra euro i tågbiljetter och hotellkostnader och rest en hel dag och inte varit bjuden att äta på en förfest för VIP-folket skulle ha uppskattat möjligheten att köpa nåt smått att tugga på. Det är inte orimligt att gravida galadeltagare önskat kunna få sitta ner under galan. Inga av dessa saker som kritiserats har varit orimliga eller överdådiga på minsta sätt.

Att sen kritik mot såna här saker har blåsts upp till att bloggare tror att dom är hollywoodkändisar som vill ha gratis limousiner och hådvis med pengar etc är ganska idiotiskt i min mening. Vi är ganska långt från limousiner och VIP behandlingar när vuxna, uppklädda, nyktra människor föses ut fysiskt av otrevliga portsare.

Inget av detta är ju kritik mot någon av arrangörerna som person eller ens som företag eller organisation. Snarare tycker jag det är en viktig diskussion som förs så att man för allas trevnad kan se över förbättringar från år till år. Alla förstår ju att bloggpriset är ett nytt koncept som ännu är i sin linda. Det tar tid att fila på alla detaljerna. Men det är ju just tack vare den här typens diskussioner man vet vilka detaljer det lönar sig att fila på! Och man kan faktiskt ha haft roligt, fått ut nåt av galan och vara tacksam FAST man framför en del kritik också. Det ena utesluter inte det andra.

Annonser

20 thoughts on “En stilla undran till klubben för inbördes beundran”

 1. Tack igen för alla super snälla och uppmuntrande kommentarer! Jag blir alldeles röd om kinderna här känner jag av alla fina ord om mitt inlägg, tack!

 2. Verkligt bra skrivet Joanna! Det är så typiskt i våra små kretsar att alla ska måsta hålla ihop och tycka lika. Om någon säger en annan åsikt blir det genast ”välja sida”-situationer i stället för att kunna föra en konstruktiv diskussion.

 3. Jätte bra skrivet! Jag tycker precis som du, lyckas bara aldrig få mina tankar ner till pappers (eller detta fall till blogg) utan att det blir superflummigt. KLART att man ska få säga sin åsikt. Det verkar som om man inte får tycka något alls nuförtiden (i bloggosfären that is).

 4. Välskrivet Joanna!

  Det här med bloggar och speciellt bloggpris är så nytt att ingen vet dess roll. Det finns mycket att diskutera. Men det verkar vara svårt. Om inte kritiken i sig är osaklig så kommer det osakliga mothugg. Det är som om vi inte kan föra en lugn och saklig diskussion, någon tar genast illa upp.

  Jag tycker det är roligt att det ordnas gala och är verkligen tacksam för allt jobb som lagts ner på den. Många saker tycker jag var mycket bättre ordnande än i fjol så det går absolut framåt.

  Personligen skulle jag mycket hellre erbjudas rabatterat hotellpris än en goodiebag (i ärlighetens namn tycker jag inte om goodiebags – förutom spänningsfaktorn – för det mesta innehåller de saker jag inte behöver).

 5. Jag älskar hur du skriver. Din blogg var en av de tre jag nominerade till pris här i höst. Du lyckas ta upp vilket ämne som helst med en sådan saklighet och intelligens. Och jag håller med om allting. Skulle bara inte fått det i print såhär bra!

 6. Modigt och duktigt skrivet. Du lärde mig något om hur man ska bete sig i små kretsar! Men så som man ofta upptäcker så finns det många som håller med då någon vågar vara först. Bloggvärlden (i Finland) är väldigt ny och ung även för bloggarna själva. Hoppas att galan blir en storslagen förbättrad och ännu finare tillställning nästa år!

 7. Just det! Tycker nästan all kritik gällande galan (egentligen i första hand bar- och garderobsarrangemangen på Korjaamo) har varit relevant, saklig och konstruktiv. Väldigt onödigt att så många genast fräser ”Nåmen stanna hemma då! Eller gör bättre själv. Var nu tacksamma när någon ids ordna”. Det var ju inte det som var poängen.

  De riktiga arrangörerna har ju besvarat kritiken mycket sakligt, tror inte argbiggorna har nånting med saken att göra egentligen.

 8. Mycket bra skrivet!

  Tycker det var så härligt att se många som kom ”långt bortifrån” att ni orkade ta er tiden och pengarna och komma och mingla till stan för en kväll! Väldigt synd sku det ju vara om alla bara hade gått på skuggalan istället, då sku jag gärna ha nån kamerakontakt från båda hållen, så man sku kunna tala och vinka lite ditåt också från ”den riktiga galan”. Verkar nämnligen följa fler bloggar utanför storstan än de som finns innanför ring 3:an. 😉
  O handen på hjärtat, hur många från Helsingfors sku ta och åka upp till Vasa för en kväll? Sova på hotell bara för att få se lite bloggbekanta o gå på fest? Själv misstänker jag att jag nog inte sku orka,kunna,vilja eller ha råd.

 9. Bra skrivet Joanna! Även om jag inte är någon bloggare läser jag en hel del.
  Jag tycker absolut att vinnarna borde fått ett pris på galan. Att priset sänds per post efteråt känns enbart som ett dåligt plåster på såret. Att diplomet dessutom var photshopat med bilder från vinnarnas bloggar luktar lite bildstöld. Rätta mig gärna om jag har fel.

 10. Själv skulle jag inte ha något emot limousin och gratis hotell 😛

  Även jag tycker att diskussion är viktigt. Det är något som i nuläget egentligen inte förekommer i bloggosfären. Det var därför jag tog upp det, plus att jag som värd för skugg-galan själv började fundera på hur man kan göra det bättre nästa år.

  Blogg-galan ÄR i sin linda, och konstruktiv kritik och förbättringsförslag ÄR bra eftersom det ger möjlighet att lyfta hela grejen till nästa steg. Den oskrivna frågan i mitt inlägg är hur långt vill vi ta det, vad är målet? Är en trädgårdsstol och en påse chips tillräckligt eller förväntar vi oss mer av en *gala*? Hur uppnår vi det isåfall och är det ens möjligt med den nuvarande modellen? Eller är det här så långt det går att ta det, det vi får nöja oss med?

  ‘ni kan ju ordna det själva då om ni tror ni kan göra det bättre’.
  Istället för att slå bakut, let’s take that ball and run with it…tänk om vi gjorde det? Tänk om bloggpriset ordinades av bloggarna för bloggarna…

 11. Väldigt bra skrivet! Det måste ju vara möjligt att komma med konstruktiv kritik utan att arrangören/arrangörerna tar det personligt, känner sig kränkt(a) och kommer med motangrepp. Där jag kommer från – nu tänker jag företagsmiljö – är det högt fokus på förbättringsförlsag och det som inte fungerar ska rapporteras och åtgärdas. Det är det som är nomalt, ute i ”verkliga” världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s