Belöningen

Efter första löprundan på nästan två månader tycker jag att jag är värd en liten belöning. Vi tar ut fredagkväll en dag i förtid eftersom Magnus är i Helsingfors imorgon.

Ett år efter inflytt älskar jag fortfarande att vi har möjligheten att elda brasa varje kväll om vi så önskar. Att skiten sen fortfarande röker in som bara den oavsett alla tusen knep vi lärt oss under det här första året är en annan sak. Man hittar i alla fall alltid snabbt sin ytterrock bland andras om man är nånstans där man hänger in den i en stor garderob. Man bara blundar och snusar sig fram till den som luktar som ett gammalt inpyrt armétält.

Annonser

8 thoughts on “Belöningen”

 1. Oj vad det rykt in hos oss i vårt nya hus också. Men med många småknep så får man det nog sen att gå. Men ett måste i vårt välisolerade hus är att ha igång takkakytkin under hela eldningen. Jag frågade spisleverantören varför, och han sa att i nya hus så beror det på vilken nivå ”undertrycket” ligger. Sen så är våt ved en riktig bov, den skall vara kruttorr hos oss, annars ryker det in. Och sen får ingen annan ventilation eller spisfläkt vara igång samtidigt som vi eldar. Vår spisfläkt är så effektiv så även om vi eldat två dagar innan så känner man rökdoften när man sätter igång spisfläkten, enda som funkar är att öppna ett fönster i köket.

  1. Ja det är ju udertrycket som gör det, vi har nog testat allt, torr ved, spisfläkten måste vara av, vi måste stänga av värmepumpen första tio minuterna osv osv men likfan röker det in ÄNDÅ. Argh.

 2. Om man eldar regelbundet så skorstenen är varm så röker det inte in, så predikar min man. hahahha. Men nog röker det in för mig med när jag ska göra eld.

  1. Det blir bättre om vi eldar varje dag så den hålls varm men tyvärr ryker det alltså in även när vi eldat varje dag och eldat en längre stund.

 3. Vi har åxå samma problem…men nu gör vi så att vi öppnar ett fönster lite på glänt! Å sen då e brinner bra så stänger vi. Om det ännu kommer puffar så öppnar vi en liten stund. Vi kommer att lag ett friskluftrör brevid spisen…tydligen är det ett undertryck(tror de va de) i dessa hus. Å ha int på fläkten..

  1. Vi öppnar terassdörren en liten liten springa, sen stänger vi faktiskt av värmepumpen helt första kvarten-tio minuterna annars är det helt omöjligt att få det att brinna, och precis som hos er, läggs spisfläkten på är det totalkört, då kommer allt in haha 😀

 4. Har också lite samma promlem med att det röker in lite när man öppnar luckan och skall fylla på ved. Men jag har märkt, iaf med vår kamin, att om man öppnar luckan försiktigt så går det bättre.

  1. Hos oss röker det in mest hela tiden, utom om det blåser ordentligt ute så det drar riktigt hårt efter att man fått igång brasan ordentligt, men annars är det mycket finlir med spjällen, sotluckan, terassdörren i vardagsrummet, värmepumpen osv. Störande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s