Receptet

Det var flera som ville ha receptet på Britta- tårtan så here goes. Den jag gör är ett mellanting av Britta-tårtan min mommo brukade baka och Pirkkas recept på Brita tårta Romanov (finns på finska på Pirkkas receptsidor, bloggen krånglar så jag kan inte länka idag av nån anledning).

 

Degbotten

150g smör eller margarin

1,5 dl socker

4 äggulor

2 dl vetemjöl

2tsk bakpulver

1,5 dl mjölk

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna en och en under vispning. Blanda mjöl och bakpulver väl. Tillsätt mjölk och mjölblandning turvis under omrörning/vispning på låg hastighet. Bred ut smeten tunt på ett smörat bakplåtspapper.

 

Maräng

4 äggvitor

2 dl socker

Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och fortsätt vispa tills marängen är glansig och styv. Bred ut marängen ovanpå den utbredda smeten. Grädda i 175 grader i 25 minuter eller tills marängen fått lite färg.

(Här är det tydligen inte så noga för vad jag inte berättade för mina gäster imorse var att jag igår var extremt tankspridd, satte mig och såg en film och glömde hela smeten i ugnen i långt mer än en timme, och INGET hände. Den blev inte ens torrare eller brunare än vanligt.)

 

Fyllning och garnering

2l jordgubbar (1 liter som marineras och 1 liter som får vara ‘naturell’ till garnering ovanpå tårtan.)

0,5 dl socker

0,5 dl apelsinjuice

Saft från en halv till en pressad lime

Eventuellt lite rivet limeskal

 

4dl vispgrädde

2msk socker

1tsk vaniljsocker

Vänta tills kakbottnen/marängen svalnat (jag brukar göra den dagen innan så går det snabbt att få tårtan klar dagen den ska serveras. Men fyll gärna tårtan en timme innan den skall serveras så att marängen segar till sig lite, om man som jag gillar det.

Dela bottnen i två bitar. Skiva jordgubbarna och lägg hälften av dem att marinera i  apelsinjuice-lime-sockerblandningen. (I Pirkkas recept ingår egentligen likör men jag brukar skippa det och använda lime för att jag gillar syrligheten). Vispa grädden med socker och vaniljsocker och bred sedan ut hälften ovanpå den ena tårtbottnen. Låt de marinerade jordgubbarna rinna av i ett durkslag (dom kan med fördel ligga i marinaden nån halvtimme för bästa smak men kortare funkar också, imorse fick dom sig bara tio minuter men var lika goda ändå). Bred ut jordgubbarna ovanpå grädden. Lägg den andra tårtbotten ovanpå, och bred ut resten av vispgrädden ovanpå. Garnera med de resterande skivade jordgubbarna. Klart! Bara att börja mumsa.

Eventuellt uppfann jag ett uttryck där, vet inte om det heter ‘under vispning’ på riktigt men ni förstår vad jag menar.
Annonser
Posted in Mat

5 thoughts on “Receptet”

    1. 10 personer står det på Pirkkas recept och jag skulle säga mer än det. Igår var vi sex personer, dom flesta tog två bitar och mer än hälften blev kvar av tårtan. Sen åt Magnus och jag på kvällen av den, och ännu idag har vi massor kvar. Tolv ordentligt stora bitar får man utan problem.

  1. Tack for receptet:) Har i Kanada firas farsdag nu pa sondag, sa jag ska baka din kaka pappan till ara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s